Påsken är den största högtiden under det kristna kyrkoåret. Man firar den till åminnelse av Jesu Kristi lidande, död och uppståndelse. Fast i våra dagar är firandet sekulariserat och uppblandat med skrock, häxor och folktro. Påskens firas över flera dagar, veckan före påsk kallas stilla veckan. Det är veckan efter påskdagen som kallas för påskveckan. Komikern Johan Glans har reflekterat över Påsken som händelse och kommit fram till en alldeles egen slutsats.

Skärtorsdagen
Skärtorsdagen är den dag då Jesus äter tillsammans med sina lärjungar för sista gången och instiftar nattvarden. Jesus grips av romerska soldater då han och lärjungarna samlats i Getsemane trädgård.

Långfredagen
På Långfredagen dagen efter gripandet, förs han till förhör hos Pontius Pilatus som dömer honom till döden. Grunden är att han hade gjort anspråk på att kallas judarnas kung. Jesus hängs på korset och det är det vi minns på långfredagen. Fram till år 1969 var biografer och utskänkningsställen stängda under långfredagen. Även TV-programmen handlade bland annat om Jesus och dennes lidande på Golgatavandringen.Påsk 1

Påskdagen
På den tredje dagen efter sin död uppstår Jesus. Det upptäcker en grupp kvinnor då de kommer till graven. Den tunga stenen är borta från gravöppningen som att någon eller något rullat bort den och Jesus är inte där. Därav kommer den kristna tron på uppståndelsen. Det handlar om en vändpunkt. Allt det som tynger, som hindrar livet, som stänger till våra hjärtan och stänger ute livet rullas bort.

Annandag påsk
Vissa personer har givit vittnesbörd om att Jesus skulle ha visat sig för lärjungarna på olika sätt. Det är något som sammanfaller med den berättelse vi hör på annandag påsk. Den handlar om hur två lärjungar är på väg till byn Emmaus från Jerusalem. Medan de går och samtalar om det som hänt, slår någon plötsligt följe med dem. Först förstår de inte vem han är. Fast då han stannar hos dem och äter, förstår de att det är Jesus.